ΑΡΘΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

ΑΧΑΡΝΑΙ TENNIS ACADEMY

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Με αφορμή την συμμετοχή στα προγράμματα της ακαδημίας μας θα θέλαμε να σας ευχηθούμε να απολαύσετε την γνωριμία με το τένις και να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων μας.
Τρείς είναι οι παράγοντες που προσδιορίζουν την επιτυχία:
-Η θέληση,
-Η σωστή εκμάθηση,
-Το ταλέντο
Με βάση αυτά αλλά και με ρεαλισμό επιδιώκουμε να έχουμε τις κατάλληλες προτάσεις για όλους.
Έτσι δημιουργήσαμε τρείς κατηγορίες τμημάτων:
Εκμάθησης-αρχάριοι
(σωστή εκμάθηση, μύηση και ευχαρίστηση),
Προ-αγωνιστικά-μεσαίοι
(ολοκλήρωση, ενίσχυση και προετοιμασία για υψηλότερους στόχους),
Αγωνιστικά-προχωρημένοι
(βελτίωση και μεγιστοποίηση απόδοσης σε υψηλό επίπεδο).
Η αποτελεσματικότητα σε κάθε επίπεδο εξαρτάται σημαντικά από:
-Τη διαδοχική συμμετοχή σ’ αυτά με συνέπεια,
-Την προσπάθεια με υπομονή και επιμονή,
-Την παρότρυνση και υποστήριξη.


Στόχος μας είναι η επίτευξη των προσδοκιών όλων των συμμετεχόντων.
Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο προπονητής. Φροντίζει για την αποτελεσματικότητα της προπόνησης, την οργάνωση και την ομαλή ροή της.
Σ΄ αυτό συμβάλλει ουσιαστικά και η δική σας πολύτιμη συμμετοχή με το ενδιαφέρον, τους προβληματισμούς και τις παρατηρήσεις σας.
Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη σας είναι το κίνητρο για μια συνεχή προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης παροχών για εσάς και τα παιδιά σας.
Προτεραιότητα μας είναι η ικανοποίηση μέσα από τη συμμετοχή σε κάτι ευχάριστο και δημιουργικό και η ολοκλήρωση της αθλητικής εμπειρίας στη μέγιστη δυνατή μορφή της.
Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη, ευχαριστούμε όσους μας εμπιστεύτηκαν μέχρι τώρα και ευχόμαστε η νέα σαιζόν να κυλήσει έτσι δημιουργικά και ευχάριστα όπως η προηγούμενη.


Σπανός Αναστάσιος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Προπονητής Αντισφαίρισης


Ακολουθεί περιγραφή των προγραμμάτων και μερικές πρακτικές πληροφορίες για την συμμετοχή σας σ’ αυτά.
ΤΜΗΜΑΤΑ
α. Ομαδικά: Εκμάθησης (2 h – 6 group) - Προ-αγωνιστικά (3-4 h – 4-6 group) – Αγωνιστικά (4-6 h – 2-4 group)
β. Ατομικά: Εκμάθησης - Ενίσχυσης - Βελτίωσης
γ. Ενήλικες (από 18 Χρ.): Beginners – Intermediate – Advanced
δ. Παιδιά: Μίνι (5-7 Χρ.) - Junior1 (8-11 Χρ.) - Junior2 (12-15 Χρ.) - Junior3 (16-17 Χρ.)
ε. Επίπεδα: Κόκκινο (Ε3) - Πορτοκαλί (Ε2) - Πράσινο (Ε1) - Κίτρινο,
Η διάρκεια των προπονήσεων είναι ωριαία εκτός από τα αγωνιστικά τμήματα που είναι μιάμιση έως δύο ώρες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 1. Στον βασικό είναι η ρακέτα την οποία αρχικά έχουμε την δυνατότητα να σας διαθέσουμε αλλά στην πορεία θα σας βοηθήσουμε να προμηθευτείτε την κατάλληλη για εσάς (όσοι αθλητές συμμετέχουν στα αγωνιστικά τμήματα καλό θα ήταν να έχουν και μία δεύτερη ρακέτα).
 2. Κατάλληλα αθλητικά παπούτσια (τενιστικά αν υπάρχει δυνατότητα), καπέλο, νερό, αντηλιακό και πιασμένα μαλλιά (κυρίως τα κορίτσια) επίσης απαραίτητα.
 3. Ως πρόσθετο εξοπλισμό θα μπορούσαμε να έχουμε σόρτς ή φούστα με τσέπες, overgrip, (απαραίτητα στο αγωνιστικό τμήμα), τσάντα του τένις, περικάρπια, αντικραδασμικά κ.α.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
(Αφορά το αγωνιστικό τμήμα)

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι η ουσία της συμμετοχής στα προγράμματα, η μεγαλύτερη μαθησιακή πρόκληση και τελικά η υπέρτατη αγωνιστική απόλαυση. Είναι αυτό που κάνει το τένις να ξεχωρίζει από τα άλλα αθλήματα. Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς αν δεν το νιώσει στην πράξη. Ο τρόπος που αγωνίζεται κάποιος, η ποικιλία συναισθημάτων και τελικά η ικανοποίηση που νιώθει από ένα καλό παιχνίδι είναι αυτό που κάνει πολλούς ανεξάρτητα από ηλικία να ασχοληθούν με το τένις.
Η διαδικασία δικαιώματος συμμετοχής στους αγώνες είναι:

 1. Αρχικά έκδοση δελτίου στην ΕΦΟΑ(Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) με δικαιολογητικά: αίτηση, ιατρική βεβαίωση, ηλεκτρονική φωτογραφία, πιστοποιητικό γέννησης, κατάθεση 12 € σε λογαριασμό της ΕΦΟΑ ( 080678875 – 08 Εθνική τράπεζα).
 2. Αφού εκδοθεί ο αριθμός μητρώου μπορούμε να συμμετέχουμε στους αγώνες που έχουν ανακοινωθεί με βάσει τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΕΦΟΑ και τις δυνατότητες των αθλητή
 3. Για την συμμετοχή στους αγώνες γίνεται δήλωση στον προβλεπόμενο χρόνο
 4. Παρουσία στους αγώνες (sign in) με την επίδειξη του δελτίου ή χαρτί γιατρού και την πληρωμή συμμετοχής, κάρτα ασφάλισης (πληρώνεται μία φορά τον χρόνο)
 5. Η παρουσία στον αγώνα είναι υποχρεωτική από την στιγμή που θα δηλώσουμε με ποινή σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούμε.
 6. Από την συμμετοχή στους αγώνες συγκεντρώνουμε βαθμολογία και πλασαριζόμαστε στις λίστες αθλητών της ΕΦΟΑ στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Πέραν από το τυπικό μέρος της συμμετοχής στους αγώνες μεγαλύτερη σημασία έχει η προετοιμασία ψυχική και σωματική πριν τον αγώνα. Αυτό σημαίνει:

 • αυτοσυγκέντρωση,
 • χαλάρωση,
 • καλή προθέρμανση,
 • διαχείριση δυνάμεων κατά τη διάρκεια του αγώνα,
 • επαφή με το σκορ,
 • κόσμια συμπεριφορά,
 • επίλυση διαφορών με ψυχραιμία.


Τέλος επειδή το τένις είναι κυρίως άθλημα ψυχολογίας η υποστήριξη από το περιβάλλον του αθλητή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτή πρέπει να γίνεται με θετικό τρόπο ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας. Το καλό κλίμα εντός και εκτός γηπέδου βοηθούν την θετική σκέψη, την αποφασιστικότητα, την σταθερότητα και την ικανοποίηση του από την συμμετοχή στους αγώνες.

Τένις:

Ένα fitness άθλημα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ασχοληθεί ένας άνθρωπος σήμερα με τον αθλητισμό. Αγωνιστικότητα, καλή φυσική κατάσταση, ευχάριστη διάθεση, κοινωνικότητα, κ.α.. Η επιλογή του αθλήματος είναι προσωπική υπόθεση και γίνεσαι σύμφωνα με τις δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του καθενός. Πολλοί σήμερα επιλέγουν το τένις. Ένα αρκετά δημοφιλές πλέον άθλημα, προσιτό σε όλους και με δυνατότητα συμμετοχής από άτομα όλων των ηλικιών. Είναι ευχάριστο, δυναμικό, ιδιαίτερο και με μεγάλες προσδοκίες. Με λίγα λόγια είναι ένα πλήρες άθλημα. Ως τεχνικό άθλημα σκοπός του είναι:

Α) η εκμάθηση και τελειοποίηση της τεχνικής του, πολύ βασικό πλεονέκτημα γι’ αυτόν που την κατέχει στο μέγιστο,

Β) η πολύ καλή γνώση του χώρου και του χρόνου αντίδρασης (timing ) έτσι ώστε ο αθλητής να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του και τις αδυναμίες του αντιπάλου

Γ) η ανάπτυξη και διατήρηση των αθλητικών ικανοτήτων του αθλητή και κατά συνεπεία της καλής φυσικής του κατάστασης, της καλής υγείας και της αθλητικής απόδοσης

Τα δύο πρώτα εντάσσονται στην αρχική μύηση των μυστικών του αθλήματος και στα πρώτα στάδια εκμάθησης. Σε αυτή τη φάση οι δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος πιθανόν να τον απογοητεύσουν. Σύγχρονες, αποτελεσματικές και προπάντων ευχάριστες τεχνικές εκμάθησης ξεπερνούν τέτοιες δυσκολίες και δημιουργούν κίνητρο, ενδιαφέρον, διάθεση και ευχαρίστηση από την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Αυτό που προβληματίζει τους επαγγελματίες του χώρου είναι πως πέρα από την εκμάθηση των βασικών είναι και η ανάπτυξη των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των αθλητών με ενδιαφέρον και ευχάριστο τρόπο. Παλαιότερα πίστευαν πως μόνο στα γυμναστήρια και στα στάδια επιτυγχάνεται αυτό με το μονότονο συνεχές τρέξιμο ή τις πολλές επαναλήψεις με ή χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Αυτό ανατρέπεται τα τελευταία χρόνια. Οι αναζητήσεις ευχάριστων τρόπων εξάσκησης οδήγησαν σε νέες μορφές προπόνησης. Στο χώρο του τένις έγινε με διάφορα βοηθητικά μέσα και τη χρήση μουσικής. Αυτό ονομάστηκε cardio tennis και εντάσσεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης φιλοσοφίας του play & stay. Η φιλοσοφία αυτή δημιούργησε μια τάση για μαζική συμμετοχή σε ένα ανοικτό, όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον όπως είναι το γήπεδο του τένις. Η τάση αυτή με τη σειρά της συναγωνίζεται με αποτελεσματικό τρόπο ακόμη και αυτή τη μεγάλη βιομηχανία του fitness. Μέσα από ασκήσεις αντίστοιχης δυσκολίας με το επίπεδο των αθλουμένων, ρυθμό, διάρκεια, ομαδική δουλειά και καλή διάθεση μπορούμε να πετύχουμε όλα αυτά που σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθούσαμε να πετύχουμε με την βαρετή συμμετοχή μας σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα σε κλειστό χώρο.

Κατά την διάρκεια μιας τέτοιας προπόνησης μπορούμε να διακρίνουμε τρείς φάσεις:

Α. Την προθέρμανση διάρκειας 5-10 λεπτών όπου περιλαμβάνει ασκήσεις μέτριου ρυθμού, αυξανόμενης έντασης και διατάσεις ( stretching )

Β. Το κύριο μέρος είτε με ασκήσεις μέτριας έντασης, συνεχούς ρυθμού και διάρκειας με έλεγχο των καρδιακών παλμών ανά τακτά διαστήματα είτε με ασκήσεις δυναμικές, αντιδραστικές, συντονισμού με έλεγχο του σώματος σε διαλλειματική ή κυκλική μορφή

Γ. Το τελικό μέρος ολοκληρώνεται με παιχνίδι, ασκήσεις χαμηλότερης έντασης και διατάσεις

Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση άθλησης, με σκοπό την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και άλλων σωματικών φυσικών δυνατοτήτων με έναν δημιουργικό, ομαδικό, ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από την ηλικία, το επίπεδο και την ικανότητα τους στο τένις.

Δοκιμάστε να περάσετε μια ώρα δημιουργικά και ευχάριστα, να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να συμμετέχει σ’ ένα πρόγραμμα που θα τον βοηθήσει να καλυτερεύσει την φυσική του κατάσταση, την υγεία του και τέλος την ψυχική του διάθεση. Τολμήστε το! Στο τέλος του προγράμματος θα έχετε μια αίσθηση ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Θα αγαπήσετε το τένις, την άθληση την προσπάθεια και τη συμμετοχή και τέλος θα αγαπήσετε τον εαυτό σας, το σώμα σας και τις δυνατότητες σας.

Στην ΑΧΑΡΝΑΙ TENNIS ACADEMY (Δεκελείας 193 Αχαρναί, τηλ. 213015390, www.acharnaitennis.gr) θα ξεκινήσει από 1η Οκτώβρη ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα το ονομάζουμε “Power tennis” και θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα για μία ώρα. Η ώρα και η ημέρα που θα γίνεται θα ανακοινωθεί από την γραμματεία της ακαδημίας.

Η καλή φυσική κατάσταση και κατά συνέπεια η υγεία μας όπως και η ψυχική μας ισορροπία είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά μας που δεν πρέπει να αμελούμε ποτέ. Ας χαρίσουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Του το χρωστάμε.

 

ΣΠΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ TENNIS


5 κλειδιά για καλύτερο τένις!


Το τένις είναι ένα άθλημα που προσφέρει χαρά, διασκέδαση, ένταση και πρόκληση. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι το τένις είναι ένα τέλειο παιχνίδι, όπου μπορείς να βρεις και να αναπτύξεις όλα εκείνα τα στοιχεία που και ο πλέον απαιτητικός λάτρης του αθλητισμού μπορεί να απαιτήσει, όπως δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, ευλυγισία και υψηλή τεχνική.
Στο άθλημα του τένις ο κάθε αθλούμενος πρέπει να είναι προετοιμασμένος ώστε να αντέξει τη μακρόχρονη κόπωση και τα χτυπήματά του να έχουν την ίδια δύναμη, ταχύτητα και ακρίβεια, σε όλο το χρονικό διάστημα ενός πιθανού αγώνα, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα φιλικό παιχνίδι ή μια αγωνιστική συνάντηση.
Ποιος από εσάς δεν αναρωτήθηκε αρκετές φορές «γιατί έχασα από αυτόν ή αυτήν που άλλες φορές κέρδιζα με μεγάλη ευκολία;». Σίγουρα η τεχνική των χτυπημάτων είναι ο βασικός παράγοντας για τη σωστή εκτέλεση των κινήσεων. Η καλή φυσική κατάσταση όμως είναι αυτή που προσδίδει την τελειότητα στο άθλημα του τένις.
Οι παράγοντες λοιπόν που επηρεάζουν την επίδοση ενός αθλούμενου στο τένις και χαρακτηρίζουν τη φυσική του κατάσταση είναι η αντοχή, η ταχύτητα, η δύναμη, η ευλυγισία και ο νευρομυϊκός συντονισμός.
Στην ΑΧΑΡΝΑΙ TENNIS ACADEMY (Δεκελείας 193 Αχαρναί, τηλ. 213015390, www.acharnaitennis.gr)) γίνονται προπονήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, βάσει των απαιτήσεων του συγκεκριμένου αθλήματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρομικές ασκήσεις, ασκήσεις ταχύτητας και αντοχής, καθώς επίσης ασκήσεις δύναμης και ευλυγισίας.
Παρακάτω θα γίνει μια μικρή αναφορά στις 5 αυτές παραμέτρους, που αποτελούν προϋπόθεση της καλής φυσικής κατάστασης στο άθλημα του τένις.

 • Η αντοχή είναι η αντίσταση στην κόπωση. Είναι ξεκάθαρο για τον κόσμο του τένις τι σημαίνει αυτό. Πολλοί από εμάς έχει χρειαστεί να διατηρήσουμε τη σωστή εκτέλεση των χτυπημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν όμως η κόπωση παρουσιαστεί στην αρχή ή στη μέση της διάρκειας ενός παιχνιδιού, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αυτό μας δηλώνει την αναγκαιότητα της βελτίωσης της αντοχής.
 • Ταχύτητα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να καλύπτει μια απόσταση στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Πόσες φορές ένας από εσάς δεν μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί «Αν είχα τρέξει πιο γρήγορα θα είχα προλάβει». Οι συνθήκες του αθλήματος μας επιβεβαιώνουν για την αναγκαιότητα της άριστης χρησιμοποίησης των ποδιών. Η έκφραση λοιπόν «το τένις παίζεται με τα πόδια» επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της βελτίωσης της ταχύτητας.
 • Δύναμη είναι η ανθρώπινη ικανότητα να υπερνικά μία αντίσταση. Ειδικά στο άθλημα του τένις αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή τραυματισμών, αφού οι δυνατές μυϊκές ομάδες συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων, οι οποίες επιβαρύνονται πολύ στο τένις. Πόσοι αθλούμενοι δεν έχουν τραυματίσει μία άρθρωση στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν ένα δυνατό και ακριβές χτύπημα; Γίνεται εμφανές ότι χρειάζεται η αντίστοιχη δύναμη για την υπερνίκηση της αδράνειας των μελών του σώματος, όταν το άτομο επιχειρεί εκτέλεση τεχνικών κινήσεων.
 • Ευλυγισία είναι η ικανότητα με την οποία ο άνθρωπος μπορεί και εκτελεί κινήσεις με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος κίνησης. Η ευλυγισία προϋποθέτει την ελαστικότητα των μυών και κατ’ επέκταση των αρθρώσεων. Αν σκεφτούμε λοιπόν για παράδειγμα πόσες στροφικές κινήσεις κάνει ο κορμός ενός ατόμου που παίζει τένις για τη σωστή εκτέλεση του forehand ή του backhand, είναι ολοφάνερο πόσο ευλύγιστοι πρέπει να είναι αυτοί οι μύες. Πόσοι όμως αθλούμενοι εκτελούν διατατικές ασκήσεις, οι οποίες βοηθούν στην ευλυγισία και κατ’ επέκταση στην ελαστικότητα των συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων; Σε μια απότομη κίνηση του κορμού όπου οι μύες είναι βραχυμένοι εξαιτίας ίσως μιας πιθανής σκολίωσης, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί τραυματισμός, την αιτία του οποίου ο αθλούμενος μπορεί να αγνοεί και να μην αντιμετωπίσει.

  Εάν η σπονδυλική σου στήλη είναι μη ευέλικτη και σκληρή, στα 30 σου είσαι γέρος!


  Αν είναι εντελώς ευέλικτη στα 60 είσαι νέος!

 • Ο νευρομυϊκός συντονισμός είναι η ικανότητα του ατόμου να εκτελεί μόνο τις απαραίτητες κινήσεις, με την ταχύτητα και τη δύναμη που πρέπει, ενεργοποιώντας τους αντίστοιχους μύες που πρωταγωνιστούν στην συγκεκριμένη κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η άσκοπη καταπόνηση ολόκληρου του οργανισμού.

                                                                                     Νατάσα Μαρίνη
                                                                                     Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
                                                                                     & προπονήτρια τένις